sobota, 11. julij 2015

Moto čelade so lahko tudi lepega videza

Včasih so nekateri motoristi mislili, da so videti bolje, če med vožnjo na motorju ne uporabljajo čelade. Danes, ko vemo, koliko mrtvih motoristov vsako leto terjajo naše ceste, smo zagotovo vsi prepričani, da motorist brez moto čelade ni videti bolje, temveč kvečjemu bolj neumen. Sicer pa ni nujno, da izbiramo med videzom in varnostjo – v trgovinah z motoristično opremo, na primer Yogi.si boste namreč našli cel kup čelad, ki so tudi prijetne na videz.
Moto čelade so predpisane z zakonom, saj dejansko rešujejo življenja, prav tako pa tudi varujejo pred invalidnostjo, ki jo lahko povzročijo poškodbe glave. Vožnja brez moto čelade velja zato za skrajno lahkomiselno, pa tudi v primeru, da se ne peljemo daleč, temveč zgolj kilometer ali dva. Nesreča namreč nikoli ne počiva.
Kako izbrati motoristično čelado, ki vam bo kar najbolj po volji, hkrati pa bo tudi varna?
Prvo pravilo je, da so za na motor obvezne prave moto čelade, ki so namenjene prav vožnji motorja, ne pa kakšni drugi aktivnosti. Čelade se namreč med seboj razlikujejo in vsaka je testirana za namen, ki ji je pripisan. Poleg tega v Yogi.si opozarjajo, da je drugi najpomembnejši dejavnik ta, da vam čelada ustreza po velikosti in tudi po obliki glave.
Tako kot druge dele telesa tudi glave ne določa zgolj njen obseg, saj imamo ljudje nekoliko različno oblikovane lobanje – nekateri imajo širšo, drugi ožjo, tretji bolj okroglo glavo. Najbolje je torej, da pred odločitvijo za nakup moto čelade čelado dejansko pomerite in se prepričate, da se dobro prilega vaši glavi. Da vas ne tišči, vam ni prerahla, vam ne leze na zatilje ali čelo, se vam na glavi ne obrača, da vas ne tišči v ličnice. Odločiti se morate tudi za sam tip moto čelade, na primer integralno, preklopno, odprto …
Šele sedaj pridejo na vrsto druge lastnosti čelade. Ena je vsekakor zračenje, kajti vsi vemo, da je pod motoristično čelado včasih precej vroče.
Prav tako nam mora ustrezati sistem zapenjanja in odpenjanja paščka, ki ga zapnemo pod brado. Pozornost namenimo tudi vizirju čelade, ki je lahko povsem brezbarven ali zatemnjen, pri njem pa velja upoštevati seveda to, ali imamo na motorju radi tudi očala oziroma ali nosimo korekcijska očala.
Ko opravimo z vsem tem, pa pridejo na vrsto tiste stvari, ki najbolj odločajo o videzu. Čelade so lahko svetleče ali mat, enobarvne ali večbarvne, tudi poslikane. Nekateri želijo biti na motorju v stilu in si izberejo čelado, ki se ujema tako z barvo njihovega motorja kot njihovimi motorističnimi oblačili. Kaj pa, če želimo, da bo čelada povsem unikatna? Potem se lahko odločite za naročilo čelade, ki je izdelana po vaših merah in vaših oblikovalskih željah (kar zna biti precej drago), ali pa kupite klasično čelado in se odločite za njeno poslikavo. Pri tem velja seveda omeniti, da poslikava ne sme poškodovati čelade oziroma vplivati na njeno funkcionalnost.

Ni komentarjev:

Objavite komentar